Zoek
Sluit dit zoekvak.
Doppler-meting bij kleine baby's

Doppler-meting bij kleine baby’s: nieuwe echo onthult risico’s

Een nieuwe echo kan helpen om te controleren of kleine baby’s in de baarmoeder genoeg zuurstof krijgen. Deze echo, genaamd Doppler-meting, kijkt naar de doorbloeding in de navelstreng en de hersenen van de baby. Als de doorbloeding afwijkt, kan dit wijzen op problemen met de moederkoek, wat het risico op gezondheidsproblemen voor de baby vergroot. Het onderzoek, uitgevoerd door Amsterdam UMC in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen, is vandaag gepubliceerd in het British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Waarom is dit belangrijk?

Ongeveer 10% van de ongeboren baby’s is kleiner dan verwacht voor hun leeftijd in de baarmoeder. Als zo’n baby gezond is, is er meestal geen reden tot bezorgdheid. Maar als de moederkoek niet goed werkt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Soms moet de baby zelfs eerder worden geboren. “We moeten deze kleine baby’s dus goed in de gaten houden”, zegt onderzoeksleider Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC.

Wat is een Doppler-meting?

Naast de gebruikelijke groeiecho’s krijgen kleine baby’s nu ook een Doppler-meting. Deze echo meet de weerstand in de bloedvaten van de navelstreng, wat iets zegt over de doorbloeding van de moederkoek. Als de doorbloeding niet goed is, kan dit leiden tot problemen voor de baby. Het kan zelfs zijn dat de baby eerder geboren moet worden.

Wanneer moet een baby geboren worden?

Uit het onderzoek blijkt dat het niet beter is om de bevalling vóór 37 weken op te wekken, zelfs als de Doppler-meting afwijkingen vertoont. Het is het beste voor de baby om zo lang mogelijk in de baarmoeder te blijven, tenzij er andere gezondheidsrisico’s zijn.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

“Doppler-metingen worden nog niet standaard in alle ziekenhuizen uitgevoerd, maar ons onderzoek laat zien dat het echt helpt bij het opsporen van problemen bij kleine baby’s met een slecht werkende moederkoek”, zegt Mauritia Marijnen, een van de onderzoekers. Door deze metingen kunnen we de risico’s rond de bevalling beter inschatten en kleine baby’s die geen problemen hebben, minder vaak controleren. Dit kan leiden tot een natuurlijkere bevalling zonder ingrijpen.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie