Knolselderij is de stevige knol van de knolselderijplant. Ze behoort net als bleek- en bladselderij tot de selderijfamilie. Het is de enige van deze familie die deels onder de grond groeit. De knolselderij is van buiten onregelmatig en bruingeel van kleur, van binnen is het vruchtvlees romig wit.
Knolselderij is geen knappe groente te noemen. Maar de smaak is geweldig. Aromatisch en een beetje zoet met een hint van anijs. De smaak doet ook denken aan peterselie of selderij, iets zoet, mild en kruidig.
Als je babyvoeding gaat maken met knolselderij, let er dan op dat de knol stevig en zwaar aanvoelt. Hij mag niet ingedroogd zijn. Wanneer er nog blad aanzit, hoort dit mooi frisgroen te zijn.
Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met knolselderij >>
Knolselderij is een heel gezonde groente. Hij is een bron van vitamine C, dit is belangrijk voor de weerstand voor je baby. Samen met folaat en natuurlijke suikers helpt vitamine C ook om je energie op peil te houden. Ook bevalt knolselderij kalium, goed voor de bloedruk. Vitamine K dat helpt voor stevige botten. Voedingsvezels zitten er ook genoeg in de knol. Heel belangrijk voor een goed stoelgang en opname van voedingstoffen.
Als je babyvoeding gaat maken met de knolselderij, boen de knol dan goed schoon onder de kraan. Zorg dat je al het zand wegwast, borstel dit zo nodig weg. Het makkelijkste is om de knol eerste doormidden te snijden. Leg er eventueel een vochtige theedoek onder je snijplank, zodat hij niet wegglijdt. Snijd de helften daarna in plakken. En snijd hier vervolgens de schil vanaf. Dit kan ook met een dunschiller.
Een knolselderij kun je op een koele, droge en donkere plaats ongeveer 3 weken bewaren. Als je de knolselderij niet in zijn geheel gebruikt, kun je het aangesneden deel maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Je kan een knolselderij ook blancheren en daarna invriezen. Dan kun je de knolselderij 12 maanden in de diepvries bewaren.