De smaak van zoete aardappel of bataat is, zoals je ook zou verwachten van de naam, zoet en iets kruidig. Een babyhapje van zoete aardappel zal daarom ook snel in de smaak vallen bij je baby. De zoete aardappel past door zijn smaak ook goed in hartige en zoete gerechten.
Zoete aardappelen zijn geen familie van de aardappel. Zoete aardappel is een knolgewas en behoort tot de windefamilie. Eigenlijk is zoete aardappel dus een groente. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Hij groeit onder de grond als de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. De vorm is langwerpig tot rond en de kleur varieert van lichtgeel tot purperrood.
Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met zoete aardappel >>
Hij lijkt wel veel op de aardappel. En je kan hem ook op net zoveel manieren gebruiken, gekookt, gebakken, gepureerd of roosteren. Mogelijkheden te over.
De bataat is ook heel voedzaam. Er zit erg veel bètacaroteen in, ook wel bekend als provitamine A, dit beschermt de huid van je baby tegen UV schade. Het gaat dan om de variant met het oranje vruchtvlees. Daarnaast is ook vitamine C goed vertegenwoordigd. De hoeveelheid vezels is vergelijkbaar met de gewone aardappel.
Als je zoete aardappelen koopt om te verwerken in een babyhapje horen deze onbeschadigd, schoon en stevig te zijn. Als de schil verkleurd is en hij uitlopers heeft dan is de zoete aardappel niet meer vers. Koop kleine tot middel grote bataten, deze hebben de meeste smaak. Zoete aardappels zijn op een koele donkere plek 1 tot 2 weken houdbaar. Je moet ze niet in de koelkast bewaren.
Voor gebruik borstel je de bataat goed schoon. Hij kan zowel geschild als ongeschild verwerkt worden. De kooktijd van een zoete aardappel is tussen de 15-20 minuten.