De sperzieboon is een peulvrucht en wordt ook wel slaboon, prinsessenboon of breekboon genoemd. Oorspronkelijk komt de sperzieboon uit Zuid-Amerika. De naam is komt van ‘aspergieboontjes, omdat ze volgens oud-Hollands gebruikt net als asperges met gesmolten boter en noodmuskaat werden opgediend. De snijboon is dus een peulvrucht die we als groente eten. Net als sugarsnap, peultjes, doperwten en tuinbonen, allemaal peulvruchten die we tot groente rekenen.
Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met sperziebonen >>
Wanneer je sperziebonen koopt om babyvoeding met te maken dan horen ze mooi groen te zijn en lekker stevig aan te voelen. Verse sperziebonen moeten fris ruiken en laten zich makkelijk doormidden breken.
Naast de groene sperziebonen zijn er ook gele sperziebonen. Een andere variant is de haricots vert. Dit is een rechte en slanke boon. Deze wordt veel geserveerd bij feestelijke diners.
Je bewaart sperziebonen in een open zak op een koele plek of in de koelkast. Dan zijn ze een paar dagen houdbaar.
Voor je sperziebonen gaat gebruiken om babyvoeding mee te maken was je ze goed. Verwijder het puntje van de boon en trek er dan meteen de eventueel harde draden langs de boon mee af. Breek ze hierna doormidden.
Sperziebonen reken we dus tot de groente en ze zijn erg gezond. Ze bevatten relatief veel voedingsstoffen en vezels en maar weinig calorieën. Voldoende fruit en groente eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekte en bepaalde vormen van kanker.
Sperziebonen moet je niet rauw eten. In sperziebonen en andere peulvruchten komt een natuurlijk gifstof voor, lectine. Wanneer je de bonen kookt raakt de giftige stof uitgewerkt en vormt ze geen gevaar voor de gezondheid.
Sperziebonen kun je op verschillende manier bereiden. Je kunt ze wokken, roerbakken, stomen, stoven en koken. Voor het bereiden van babyvoeding kook je de sperziebonen 12-16 minuten in ruim kokend water.
Sperziebonen staan in Nederland op plek 4 in de top tien van meest gegeten soort groente.