fbpx

Handige recepten voor kleintjes vanaf 4 maanden

Vind jouw recept
Laden...

Vroeg pinda en ei introduceren

Door baby’s vroeg pinda en ei te laten eten, kunnen veel allergieën worden voorkomen. Een voedselallergie kan ontstaan als voedsel via een beschadigde huid, zoals eczeem, in het lichaam komt. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voedsel in aanraking te komen.

Oefenhapjes geven aan je baby

Iedere baby heeft zijn eigen tempo en is op een ander moment klaar voor de eerste hapjes. Hoe weet je of jouw baby toe is aan die eerste hapjes? Er zijn verschillende signalen die er op kunnen duiden dat het zo ver is.

Wanneer mag mijn baby gewone melk?

Wanneer je kleintje 12 maanden oud is mag hij gewone melk. Dan kan je baby voldoende voedingstoffen halen uit koemelk en vaste voeding. Voor die tijd geef je borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft.

Mag een baby kruiden en specerijen eten?

Ja hoor, dat mag zeker. Voor eten met kruiden geldt eigenlijk hetzelfde als voor de eerste oefenhapjes. Bouw het langzaam op en begin met de mildere kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld basilicum, oregano, dille, bieslook, kaneel, peterselie en selderij.

Mag mijn baby ei en pindakaas?

De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert vanaf de leeftijd van 4 maanden te starten met het geven van bijvoeding en dit in de maanden daarna uit te breiden. Er is geen reden om voedsel waarvan bekend is dat die vaker een voedselallergie geven, zoals pinda, niet te geven.

Kokhalzen en spugen van baby

Baby’s worden geboren met verschillende reflexen. Een daarvan is het zogenoemde wurgreflex of kokhalsreflex. Dat zorgt ervoor dat er geen voedsel in de longen kan komen. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een lepeltje in de mond van je baby stopt er een automatische reflex komt om dit naar buiten te werken.

Invriezen, ontdooien en opwarmen van babyvoeding

Wanneer je graag een grote hoeveelheid babyhapjes in een keer maakt, kun je deze prima in kleinere porties invriezen. Gebruik hiervoor goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen. Ijsblokbakjes of diepvrieszakjes zijn ook geschikt.

Voedselovergevoeligheid bij baby’s

Voedingsovergevoeligheid is de verzamelnaam voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel. Dit kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld noten of kippenei. Of een intolerantie voor bijvoorbeeld gluten of lactose.

Hoe wordt bijvoeding een succes

Ergens tussen de 4 en 6 maanden mag je beginnen met vaste voeding. Tot die tijd krijgt je kindje alleen nog maar melk. Daar zit alles in wat je kindje de eerste maanden nodig heeft. Wat is het juiste moment om bijvoeding te introduceren?

Hoeveel bijvoeding geef je jouw baby

Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. Maar hoeveel bijvoeding heeft mijn baby nodig? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Net als; Waarom staan er geen hoeveelheden bij de recepten?

Mag een baby honing?

Infantiel botulisme is een zeldzame vorm van botulisme die ontstaat doordat sporen van de bacterie Clostridium Botulinum via eten in de darmen van een jong kind terechtkomen. Bij heel jonge kinderen, van nog geen jaar oud, bestaat er een kans dat deze sporen zich ontwikkelen tot de bacterie zelf, die vervolgens schadelijke stoffen produceert.

Hoeveelheden

In de recepten zijn bewust geen hoeveelheden vermeld. Maak gerust een grote hoeveelheid groentehapjes en vries dit in kleine porties in. Doe in het begin 1 of 2 eetlepels van je zelf gemaakte groente- of fruithapje in een bakje.

Hoe begin je met vaste voeding

Wanneer je begint met vaste voeding is het heel erg belangrijk te letten op wat je kindje zelf aan geeft. Het moet wennen aan het eten van vast voedsel. In het begin zal het misschien maar een paar lepeltjes van jouw zelf gemaakte groentehap willen eten. Ook de lepel is nieuw voor hem. Laat je kind onder jouw toezicht met het lepeltje kennismaken. Laat hem de lepel mee vast houden als je het naar zijn mond brengt.

Een verzameling van lekkere en makkelijke babyhapjes