Door baby’s vroeg pinda en ei te laten eten, kunnen veel allergieën worden voorkomen. Een voedselallergie kan ontstaan als voedsel via een beschadigde huid, zoals eczeem, in het lichaam komt. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voedsel in aanraking te komen.
De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert vanaf de leeftijd van 4 maanden te starten met het geven van bijvoeding en dit in de maanden daarna uit te breiden. Er is geen reden om voedsel waarvan bekend is dat die vaker een voedselallergie geven, zoals pinda, niet te geven.
Baby’s worden geboren met verschillende reflexen. Een daarvan is het zogenoemde wurgreflex of kokhalsreflex. Dat zorgt ervoor dat er geen voedsel in de longen kan komen. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een lepeltje in de mond van je baby stopt er een automatische reflex komt om dit naar buiten te werken.
Wanneer je graag een grote hoeveelheid babyhapjes in een keer maakt, kun je deze prima in kleinere porties invriezen. Gebruik hiervoor goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen. Ijsblokbakjes of diepvrieszakjes zijn ook geschikt.
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. Maar hoeveel bijvoeding heeft mijn baby nodig? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Net als; Waarom staan er geen hoeveelheden bij de recepten?
Infantiel botulisme is een zeldzame vorm van botulisme die ontstaat doordat sporen van de bacterie Clostridium Botulinum via eten in de darmen van een jong kind terechtkomen. Bij heel jonge kinderen, van nog geen jaar oud, bestaat er een kans dat deze sporen zich ontwikkelen tot de bacterie zelf, die vervolgens schadelijke stoffen produceert.
Wanneer je begint met vaste voeding is het heel erg belangrijk te letten op wat je kindje zelf aan geeft. Het moet wennen aan het eten van vast voedsel. In het begin zal het misschien maar een paar lepeltjes van jouw zelf gemaakte groentehap willen eten. Ook de lepel is nieuw voor hem. Laat je kind onder jouw toezicht met het lepeltje kennismaken. Laat hem de lepel mee vast houden als je het naar zijn mond brengt.