Wanneer begin je met het geven van de eerste hapjes?
Iedere baby heeft zijn eigen tempo en is op een ander moment klaar voor de eerste hapjes vaste voeding. Hoe weet je of je kan beginnen met het geven van oefenhapjes aan je baby?
Er zijn verschillende signalen die er op kunnen duiden dat het zo ver is. Zoals deze:
- Je baby is super geïnteresseerd in alles wat jij in je mond stopt.
- Je baby probeert het eten van je vork ter stelen
- Je baby maakt van hap bewegingen en smak geluiden
- Je baby wil meer drinken dan voorheen
- Je baby wordt ’s nachts weer wakker, terwijl je baby voorheen doorsliep
- Je baby stopt dingen in de mond en zuigen op zijn vuistjes
Tegenwoordig wordt geadviseerd om na 4 maanden, maar zeker voor 6 maanden te beginnen met de eerste hapjes geven aan je baby. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit het ontwikkelen van allergieën kan verkleinen en zelfs voorkomen. En eigenlijk mag bijna alle gezonde voeding gegeven worden die jij zelf ook eet. Fruit, groente, rijst, vis en vlees.
Wanneer geef ik de eerste hapjes?
Je geeft de oefenhapjes wanneer je baby geen honger heeft. Dit kan direct na de borstvoeding zijn of tussen twee voedingen door. Je kleintje is dan ontspannen en dat is een goed moment om iets nieuws te proberen.
Hoeveel hapjes geef ik mijn baby?
Als je kleintje toe is aan de eerste hapjes, de oefenhapjes start je met 1 of 2 keer per dag een paar lepeltjes. Dit kunnen er 2, 3, 4 of 5 zijn. Kijk naar je kleintje, hoe reageert zij/hij. Niet te veel ineens, de darmen moeten wennen aan vaste voeding. Recepten voor oefenhapjes zijn super eenvoudig zelf te maken.
Deze oefenhapjes komen namelijk nog niet in de plaats van de borstvoeding of flesvoeding. Het geven van deze eerste hapjes blijf je doen tot je baby een maand of 8 is. Hierna gaan de oefenhapjes langzaamaan veranderen naar maaltijden die de borstvoeding of flesvoeding gaat vervangen. Je bouwt deze eerste hapjes rustig uit. Eerst losse smaken, gaat dit goed dan kun je onderling gaan mengen. Maak de hapjes ook steeds wat grover. Gaat dat ook goed, dan mag je baby de eerste hapjes brood zonder korst ook gerust proberen.
Met welke oefenhapjes begin je?
In het begin geef je jouw baby groente- en fruithapjes met een zachte smaak. Wortel, pompoen, avocado, banaan, meloen en peer zijn geschikte groenten en fruit om mee te beginnen.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje?
Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen. Als die smaken goed gaan en je baby gewend is aan de losse smaken kunnen je onderling gaan combineren.
Maar begin altijd met één soort groente of fruit tegelijk, geef dat een paar dagen achter elkaar. Als je baby hier goed op reageert, dan kun je verder met een nieuwe soort. Alles wat je baby geproefd heeft en goed is gegaan kun je ook onderling gaan mengen.
Begin ik met groente of fruit?
Voor je baby maakt het niet uit of zijn eerste hapje begint met groente of fruit. Beide is goed. Er wordt wel eens gezegd dat je beter met groente kan beginnen omdat je kleintje anders went aan zoetigheid en het lastiger wordt om ze daarna aan groente te laten wennen. Maar borst- of flesvoeding is ook zoet, dus je kan ook andersom redeneren, dat de overgang naar vaste voeding geleidelijk gaat wanneer je met fruit begint.